Maandelijkse e-mail met de nieuwste en meest interessante artikelen.

Yes! Je bent nu ingeschreven voor de Livescope nieuwsbrief!

Check
 
 

2,5 miljoen concertbezoekers in 2018

21 januari 2019

MOJO Concerts, Ziggo Dome en Toppers in Concert zijn respectievelijk de grootste organisator, grootste accommodatie en grootste concertreeks van 2018 op het gebied van grote concerten. De 193 grote concerten vonden in totaal op 22 binnen- en buitenlocaties plaats, in 18 steden en 7 provincies. De concerten werden georganiseerd door 26 verschillende organisatoren. In totaal trokken deze 193 grootste concerten samen 2,5 miljoen bezoekers. De ticketverkoop van deze concerten bracht totaal 126 miljoen euro op.

Dit zijn enkele uitkomsten uit de nieuwe branchecijfers over concerten vanaf 3.000 bezoekers. De cijfers, die dit jaar voor de tweede maal zijn opgesteld, zijn een initiatief van onderzoeksbureau Respons en de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) in nauw overleg met de Vereniging van Poppodia en –Festivals (VNPF). De cijfers zijn gepresenteerd op Eurosonic-Noorderslag in Groningen.

Economische impact

In 2018 vonden er 193 grote concerten plaats, een kleine daling van ongeveer een half procent ten opzichte van 2017. De concerten trokken samen 2,5 miljoen bezoekers; gemiddeld trekt een groot concert 12.500 bezoekers. De 2,5 miljoen bezoeken gaven in totaal 126 miljoen euro uit aan tickets.

Amsterdam nog steeds dé concertstad

Verreweg de meeste concerten vonden plaats in de concertaccommodaties Ziggo Dome en Afas Live. In Amsterdam vonden in totaal 119 grote concerten plaats, de stad heeft daarmee een marktaandeel van 61%. De stadionconcerten in de Johan Cruijff ArenA trokken de meeste bezoeken (354.000), gevolgd door het Arnhemse GelreDome en het Philips Stadion in Eindhoven (met dank aan Guus Meeuwis). De bezoekeraantallen van de concerten van onder andere Justin Timberlake en Iron Maiden zorgden ervoor dat GelreDome het Philips Stadion in 2018 voorbij is gestreefd.

MOJO is marktleider

Met 109 grote concerten (meer dan 3000 bezoekers) in 2018 is MOJO Concerts met afstand de grootste concertorganisator in Nederland. De grote concerten van MOJO trokken 1,3 miljoen bezoeken. In de nieuwe concertcijfers zijn Greenhouse Talent en André Rieu Productions de runners up met allebei 13 grote concerten. In totaal werden de 193 grote concerten door 26 verschillende instanties georganiseerd.

De concertcijfers sluiten aan op de festivalcijfers van Respons en op de cijfers over concerten tot 3.000 bezoekers van de brancheorganisaties VNPF en de VSCD.

Concerten Factsheet2018