Maandelijkse e-mail met de nieuwste en meest interessante artikelen.

Yes! Je bent nu ingeschreven voor de Livescope nieuwsbrief!

Check
 
 

Mysteryland stapt over op groene stroom van Tegenstroom

Pieter Van der Meer 24 augustus 2018

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema bij festivals. Ook dancefestival Mysteryland gaat dit weekend voor duurzaam: het festivalterrein in de Haarlemmermeer wordt voor een groot deel voorzien van groene stroom van een boer die is aangesloten op het lokale energieleverancier Tegenstroom.

Bij de 25ste editie van Mysteryland komt dit jaar de festivalstroom van het dak van een schuur van Jos Koeckhoven. Deze voormalige aardappelboer heeft zijn land pal naast het festivalterrein liggen. Vier grote accu’s op het festivalterrein worden de hele week al opgeladen met zijn opgewekte stroom. Hierdoor hoeven minder dieselgeneratoren ingezet te worden. Dit jaar gaat het nog om 20 procent groene stroom, maar voor volgend jaar wordt al ingezet op 80 tot 85 procent. 

Nieuw netwerk

Dit weekend wordt gebruik gemaakt van tijdelijke kabels van de schuur van Koeckhoven naar het Mysteryland-terrein. Deze worden aangelegd door het bedrijf Ecovolt, dat gespecialiseerd is in duurzame energieoplossingen voor evenementen. Voor 2019 zal Ecovolt een nieuw ondergronds netwerk aanleggen op het voormalige terrein. 

Dieselaggregaten verleden tijd

Tijdens het evenement en bij de op- en afbouw kan dan een tijdelijke koppeling worden gelegd met dit netwerk. Deze infrastructuur moet er voor zorgen dat ook andere evenementen in het Haarlemmermeerse Bos en de Groene Weelde van de groene energie gebruik kunnen maken. Dieselaggregaten zijn dan niet meer nodig. 

Jonge generatie

Mysteryland heeft duurzaamheid al langer op de agenda staan. Volgens Martijn van Daalen van organisator ID&T, past dat ook bij de bezoekers van het dancefestival: "De gemiddelde leeftijd van de festivalganger hier is 24 jaar. We kijken naar innovaties, jongeren zijn namelijk met duurzaamheid bezig. Ook lokale, duurzame en biologische voeding is steeds meer in opkomst. Jongeren denken al na over de volgende generatie, dat die het op het gebied van duurzaamheid beter heeft. Door de goede samenwerking met de gemeente en ondernemers in de polder kunnen we succesvol zijn."

Patat van eigen aardappels

Behalve de stroom komt ook de patat bij Mysteryland van lokale ondernemers. Boeren van een de coöperatieve vereniging De Meerlander zorgen voor 14 ton Victoria-aardappels die om de hoek tot friet worden versneden. 

Voor volgend jaar werkt een lokale ondernemer al aan een duurzaam papieren patatbakje van olifantsgras, dat in de Haarlemmermeer wordt geteeld door de Miscantusgroep. Gert Jan de Jong van Copypartners, lid van de Miscantusgroep: "Dit jaar is het nog iets te vroeg, maar volgend jaar wil ik er met mijn duurzame frietbakjes ook bij zijn."

Bron: Gemeente Haarlememermeer en Tegenstroom

Foto: Samenwerkende partijen bij de schuur van Jos Koeckhoven. (Foto Jur Engelchor/ Gemeente Haarlemmermeer.)