Maandelijkse e-mail met de nieuwste en meest interessante artikelen.

Yes! Je bent nu ingeschreven voor de Livescope nieuwsbrief!

Check
 
 

Festivals als livinglabs

Pieter Van der Meer 7 juli 2018

Een festival is de echte wereld in het klein: veel verschillende mensen bij elkaar en er zijn allerlei oplossingen nodig voor uitdagingen als energie, afval, logistiek, water en voedsel. Daarom is een festival de ideale plek om nieuwe producten en innovaties te testen.

Een goed voorbeeld van een product dat op een festival is ontstaan is de KarTent. Deze kartonnen tent, die na gebruik bij het oud-papier kan, werd in 2015 op 'Welcome to the Village' uitgetest op de camping. Dit jaar ontvingen de ontwerpers van het duurzame product de prestigieuze Red Dot Design Award en veroveren ze de wereld. Op de foto hierboven is te zien dat ze ook al door biermerken worden gebruikt als reclame-object. 

Kartonnen tent

KarTent is een van de innovaties die werd gestimuleerd door Innofest. Dat collectief van acht festivals geeft ondernemers de ruimte innovaties uit te testen op festivalpubliek. Bij de cases van Innofest staan inspirerende oplossingen op uitdagingen als 'hoe maak je thee en kunstmest van urine?', 'hoe voorkom je een peukenzee op je festivalterrein?' en 'kan tijdelijke verlichting ook op zonne-energie draaien?'  

Duurzame lichtmast

Die laatste werd ontwikkeld door het TT-festival met het bedrijf Bouwatch. In plaats van dieselaggregraten testte Bouwatch in Assen de bruikbaarheid van hybride lichtmasten. De accu's van deze masten worden opgeladen met zonnepanelen, als die niet genoeg energie leveren is er een stille aggregaat beschikbaar. De duurzame oplossing bleek geschikt en voor Bouwatch lag ineens de festivalmarkt open voor hun producten in locatiebeveiliging. 

Algencracker

Dit jaar worden in samenwerking met Innofest en regie-orgaan SIA, dat onderzoek en ondernemerschap bij hogescholen stimuleert, drie protypes getest op Nederlandse festivals. Tijdens Welcome to the Village (19-22 juli) gaan vier studenten van de minor International Business of Natural Resources aan Van Hall Larenstein hun algenknappertje testen op de vrijwilligers van het festival. Deze cracker is gemaakt van algen, dat als gezond en duurzaam wordt gezien. Tijdens het festival willen de studenten vooral onderzoeken of algen in voedsel al worden geaccepteerd.

Ontspan kussen

Een ander prototype dat dit weekend op FestiValderAa wordt getest is Mellow. Dit is een kussentje met een apparaatje dat een rustige hartslag genereert. Op deze manier kan het helpen je te ontspannen. Onderzoeker en ontwerper Rosa de Vries van de Hogeschool Utrecht heeft het kussen ontworpen voor mensen die snel te veel prikkels krijgen. Daarom is een festival de juiste plek om te testen of het werkt, want aan prikkels geen gebrek.

Onderdeel partnership

Festivals zijn creatieve hotspots en daardoor uitermate geschikt om nieuwe producten te ontwikkelen samen met bezoekers. Duurzaamheid is daarbij een voor de hand liggend thema, maar innovaties hoeven zich niet daartoe te beperken. Denk aan nieuwe betaaloplossingen, podiumbouw of muziekbeleving. Een festival als livinglab kan daarmee ook een belangrijk onderdeel worden in het sluiten van partnerships bij festivals.