Maandelijkse e-mail met de nieuwste en meest interessante artikelen.

Yes! Je bent nu ingeschreven voor de Livescope nieuwsbrief!

Check
 
 

Helft danceliefhebbers bezoekt minstens één event per jaar

Remco Tervoort 6 juni 2018

Dance-evenementen zijn nog altijd erg populair in Nederland. De helft van de danceliefhebbers bezoekt ten minste één event per jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. 

Net als vorig jaar ziet 7 op de 10 Nederlanders dance als een onderdeel van de Nederlandse cultuur. Bijna de helft (46%) van de Nederlanders is een liefhebber van dance. Van deze groep bezocht 50% tussen juni 2016 en juni 2017 één of meerdere evenementen. 

Het aantal unieke bezoekers aan dancefestivals nam het afgelopen jaar met negen procent toe. In totaal bezochten 1,2 miljoen mensen afgelopen jaar een dancefestival. Het aantal bezoeken van deze individuen groeide met ongeveer drie procent. Gemiddeld bezocht elke persoon ruim drie festivals, zo valt af te lezen uit de voorlopige cijfers van de Dance Festival Monitor 2018.

ZIE OOK: Nederlandse festivals verwachten dit jaar ruim 18 miljoen bezoekers

Kleinere festivals als trend

Jongeren onder de 30 jaar zijn het vaakst liefhebber van dance (74%). Een trend onder deze doelgroep is dat zij vaker kleine evenementen bezoeken waarbij maximaal 3000 bezoekers zijn (65% vs. 36%). 

Nederland kent inmiddels ruim 170 dancefestivals en dit aantal stabiliseert. Festivals verdwijnen waarvoor nieuwe in de plaats komen. Meer variatie en kwaliteit en de opkomst van kleinere festivals vormen de nieuwe trend. Samen trekken de grotere dancefestivals bijna 2,8 miljoen bezoekers. 

Stabilisatie

De populariteit van dance vertaalt zich ook op economisch gebied. Nederland blijft namelijk goed verdienen aan de dance-industrie. Nadat de exportwaarde in vijf jaar tijd ongeveer verdrievoudigde lijkt nu een moment van stabilisatie en gematigde groei bereikt. De totale export van dance voegde in 2016 130 miljoen euro toe aan de Nederlandse economie en kan in 2020 uitkomen op 150 miljoen. 

Optredens zijn goed voor 80% van de totale dance-export. Rechten en opnames zorgen voor de overige 20%. De belangrijkste reden dat de exportgroei afvlakt, is dat het aantal optredens van Nederlandse DJ’s in het buitenland iets is teruggelopen. Armin van Buuren is net als vorig jaar de meest populaire Nederlandse DJ onder de fans.


Headerfoto: Twitter@Suzie_Short