Maandelijkse e-mail met de nieuwste en meest interessante artikelen.

Yes! Je bent nu ingeschreven voor de Livescope nieuwsbrief!

Check
 
 

Eén op drie concertgangers wil verbod op smartphones

Redactie Livescope 1 juni 2018

Het is een veelzeggend beeld bij de meeste festivals en concerten: duizenden bezoekers die met hun smartphones in de hand filmen of foto’s maken. Voor veel artiesten een doorn in het oog. Maar ook concertgangers zijn niet blij met het grote aantal smartphones. Eén op de drie concertbezoekers vindt een verbod op smartphones zelfs een goed idee.

De Brusselse concertzaal AB en onderzoeksbureau GfK deden de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek om de Belgische concertbezoeker een gezicht te geven. In totaal werden 4500 mensen ondervraagd; niet alleen mensen die af en toe naar een concert in de AB gaan, maar ook muziekliefhebbers die er nog nooit geweest zijn. 

Eén van de conclusies uit het onderzoek is dat een derde van de concertgangers een verbod op smartphones bij optredens een goede zaak vindt. Zij zien liever niet dat er massaal gefilmd wordt tijdens een concert. Slechts 19 procent vindt een verbod helemaal geen goed idee. 

U2

In dit kader is het opvallend dat U2 hun bezoekers juist aanmoedigt hun smartphones te gebruiken gedurende hun 'Experience+Innocence Tour'. De band heeft een nieuwe app ontwikkeld, waarbij augmented reality een grote rol speelt. Het idee hierachter is dat bezoekers hun telefoon toch wel meenemen naar concerten en op deze manier wordt het een gemeenschappelijke ervaring.

ZIE OOK: Augmented reality-app van U2 helpt bij storytelling

Mediagebruik en bestedingen

Het onderzoek van AB en GfK peilde ook het mediagebruik van concertgangers. Zij maken vooral gebruik van Spotify en YouTube voor muziek, en Studio Brussel is de populairste radiozender.
 
Ook blijkt dat de Belg gemiddeld 134 euro per jaar uitgeeft aan concerten. In de AB geeft de Belg meer uit: 168 euro.
 
Hoewel de resultaten betrekking hebben op de Belgische markt, zullen veel uitkomsten overeenstemming hebben met de situatie in Nederland. 


Headerfoto: Wikimedia