Maandelijkse e-mail met de nieuwste en meest interessante artikelen.

Yes! Je bent nu ingeschreven voor de Livescope nieuwsbrief!

Check
 
 

Nederlandse festivals verwachten dit jaar ruim 18 miljoen bezoekers

Redactie Livescope 28 mei 2018

De 836 festivals in Nederland verwachten dit jaar in totaal 18,2 miljoen bezoekers. Vergeleken met vorig jaar zijn er dit jaar iets minder festivals, maar het verwachte bezoekersaantal is vrijwel gelijk gebleven. De meeste festivals vinden plaats in Amsterdam.

EM-Cultuur actualiseerde onlangs voor het culturele adressenbestand AdresData voor 1100 festivals in Nederland en België. Het keek onder meer naar het aantal festivals en het aantal bezoekers per provincie.

In Noord-Holland – de provincie met de meeste festivals – nam het aantal festivals licht toe. Het totaalaantal festivals voor 2018 staat op 227. Op gepaste afstand volgen Zuid-Holland (128) en Noord-Brabant (110), waar het aantal festivals in beide provincies licht is gedaald.

De topnotering van Noord-Holland is vooral te danken aan het aantal festivals in Amsterdam: 130. Opvallend is dat de festivals in Zuid-Holland de meeste bezoekers verwachten, namelijk 3,8 miljoen. Noord-Holland verwacht 3,7 miljoen bezoekers, Noord-Brabant 2,8 miljoen en Gelderland 2,1 miljoen. 

Juni drukste maand

Uit het onderzoek blijkt verder dat juni de drukste festivalmaand is, met 133 festivals en 3,4 miljoen bezoekers.  Ook mei is populair met 125 festivals en 2,9 miljoen verwachte bezoekers.

Andere opvallende uitkomsten van het onderzoek:

  • 53% van alle festivals is een muziekfestival
  • 89% van de muziekfestivals concentreert zich op popmuziek (incl. dance, hip-hop, rock, blues, wereldmuziek etc
  • De meeste festivals in Nederland verwachten tussen de 1.000 en 5.000 bezoekers

Headerfoto: Shutterstock.com