Maandelijkse e-mail met de nieuwste en meest interessante artikelen.

Yes! Je bent nu ingeschreven voor de Livescope nieuwsbrief!

Check
 
 

Opnieuw overname van Nederlands ticketingbedrijf; Paylogic gekocht door Vivendi

Remco Tervoort 16 april 2018

Met de overname van ticketbedrijf Paylogic door de Franse mediareus Vivendi is er wederom een product van de Nederlandse festivalmarkt in handen gevallen van een internationale partij. Waarom betaalt de eigenaar van onder meer Universal Music Group en Canal+ 30 miljoen euro voor Paylogic?

Paylogic - opgericht in 2005 – is het snelst groeiende ticketingbedrijf in Europa. Het verkoopt jaarlijks meer dan 5 miljoen tickets. Het Nederlandse bedrijf (135 medewerkers) regelt de ticketverkoop en andere e-commerce-zaken, zoals het boeken van hotels en de aankoop van merchandise voor muziekfestivals en sportevenementen. Dankzij deze manier van werken is Paylogic uitgegroeid tot een grote speler op de wereldwijde ticketmarkt, met klanten als Tomorrowland, Amsterdam Dance Event en Awakenings. 

Pakketten samenstellen

Paylogic is dus met name actief in de wereld van muziekfestivals en dance-evenementen. Het ontwikkelde een revolutionaire digitale omgeving op het gebied van ticketing, waarbij alles voor het festival vanuit één bestelproces geregeld kan worden. Naast het reguliere aanbod, kunnen er complete pakketten worden samengesteld, die precies bij de behoeften van fans passen. De Paylogic-technologie koppelt alles aan elkaar; van het bijboeken van een hotel tot het kopen van merchandise. Bezoekers kunnen daarnaast vanuit huis hun betaal-polsband opwaarderen of hun ticket gespreid betalen. Deze e-commerce aanpak is volgens Jan Willem Van der Meer, medeoprichter van Paylogic, uniek in de wereld. 

De gemiddelde omzet per bezoeker van ADE verdubbelde dankzij de nieuwe customer journey

De manier van werken van Paylogic zorgt er bovendien voor dat naast de fan experience ook de totale omzet per bezoeker toeneemt. Tijdens het Amsterdam Dance Event vorig jaar werd goed duidelijk wat de voordelen van het systeem van Paylogic zijn. In totaal vonden er tijdens het festival ruim 250 verschillende evenementen plaats van diverse organisatoren. Dankzij de samenwerking met Paylogic kon de ticketverkoop van zo’n 95 procent van deze evenementen voor het eerst vanuit één centrale ADE-shop worden gerealiseerd. De gemiddelde omzet per bezoeker verdubbelde dankzij de nieuwe customer journey. 

Nederlandse ticketingbedrijven zijn de laatste jaren in trek bij buitenlandse investeerders. Begin 2017 werd Paylogic-concurrent Ticketscript nog overgenomen door het Amerikaanse Eventbrite. 

Eerdere overname geen succes

Overigens viel Paylogic eerder ook al in buitenlandse handen. In 2013 werd het bedrijf – evenals ID&T, Qdance en Awakenings – overgenomen door het Amerikaanse SFX. Dat werd echter geen succes. SFX ging failliet, waarna Paylogic in 2016 weer op eigen benen kwam te staan.