Maandelijkse e-mail met de nieuwste en meest interessante artikelen.

Yes! Je bent nu ingeschreven voor de Livescope nieuwsbrief!

Check
 
 

Omzet Nederlandse muziekindustrie stijgt met 10% in 2017

Redactie Livescope 25 april 2018

De Nederlandse muziekindustrie zag in 2017 de omzet met 10,1% stijgen, naar 170,5 miljoen euro. Uit het succes van de streamingdiensten blijkt dat de consument het onbeperkt muziek luisteren massaal omarmt. Daardoor is het omzetaandeel van streaming gestegen naar 63,8% van de totale markt, vergeleken met 54,7% in 2016.

Dat blijkt uit onderzoek van NVPI, de Nederlandse branchevereniging van de entertainmentindustrie.

Veel beluisterde albums en songs van zowel nationale als internationale artiesten droegen bij aan het positieve jaarresultaat. De hitlijsten werden in 2017 gedomineerd door Ed Sheeran, Luis Fonsi, Kygo & Selena Gomez, The Chainsmokers & Coldplay, Drake, Adele, U2, Kendrick Lamar en - van eigen bodem - Lil’ Kleine, Boef, Ronnie Flex, Kensington, Marco Borsato en Kinderen voor Kinderen.

De succesvolle streamingmarkt was het afgelopen jaar goed voor een omzet van 108,6 miljoen euro. NVPI verwacht dat het aandeel van streaming nog verder zal toenemen. Ook Talpa Radio en MediaMarkt zien de toekomst van de streamingmarkt rooskleurig tegemoet. De bedrijven introduceerden onlangs een nieuwe streamingdienst. Juke moet de tweede muziekaanbieder van Nederland worden, na Spotify.  

ZIE OOK: Talpa en MediaMarkt lanceren Nederlandse Spotify-concurrent

Vinyl

De verkoop van fysiek product nam af van 39,6% in 2016 naar 32,1% in 2017. De omzet uit vinyl is daarentegen flink gestegen (met bijna een kwart) en inmiddels goed voor 30,6% van de totale omzet uit fysiek product.

Omzet Muziekindustrie

Internationaal perspectief

De vertegenwoordiger van de internationale muziekindustrie, de IFPI, maakte ook de wereldwijde cijfers bekend. Deze omzet steeg met 8,1%. Nederland staat qua omzet op de elfde plaats in de wereld en blijft daarmee een belangrijke markt op het gebied van muziekconsumptie.


Headerfoto: Shutterstock.com