Maandelijkse e-mail met de nieuwste en meest interessante artikelen.

Yes! Je bent nu ingeschreven voor de Livescope nieuwsbrief!

Check
 
 

7 trends in sponsoring (deel 2)

Remco Tervoort 26 april 2018

De wereld van sponsoring is aan het veranderen. Ontwikkelingen in onder meer data, social media, privacy en maatschappelijke betrokkenheid drukken een belangrijke stempel op de sponsorwereld. Tijdens het Sponsorreport Jaarcongres in de Philharmonie te Haarlem kwamen alle trends in sponsoring en partnershipmarketing aan bod. We zetten de belangrijkste conclusies op een rij. Vandaag deel 2.

Lees hier deel 1.

4. Benut de kracht van social media

Uiteraard werd ook de rol van social media in sponsoring uitvoerig besproken op het congres. Iedereen weet wel dat je met behulp van de inzet van social media veel meer mensen kunt bereiken dan alleen de personen die daadwerkelijk naar het festival of concert komen. Maar toch er is op dit gebied nog veel te winnen. Zo streamde Coachella dit jaar vrijwel het gehele festival via YouTube. Thuisblijvers konden zo onder andere het spraakmakende concert van Beyoncé zien. Aan de stream werd met BMW ook direct een partner gekoppeld. Sommige video’s van dit jaar zijn inmiddels al meer dan een half miljoen keer bekeken.

Maar wat ook steeds belangrijker wordt is de interactie op social media. Communiceren met bezoekers en artiesten en inspelen op de actualiteit. Creativiteit en snelheid zijn hierbij de sleutelwoorden. En met bijvoorbeeld de inzet van chatbots kun je als festival je bezoekers nog beter informeren en hen beter leren kennen door met gamification naar hun voorkeuren te vragen. Uiteindelijk is dit ook goed nieuws voor sponsoren, die bijvoorbeeld een chatbot kunnen sponsoren of een prijsvraag kunnen uitschrijven via de bot.

Consumenten zijn bereid meer uit te geven bij bedrijven die maatschappelijk ‘engaged’ zijn

5. Maatschappelijk engagement 

Een terugkerende boodschap in sponsoring is dat het steeds belangrijker wordt maatschappelijk relevant te zijn. Veel festivals en venues hebben al grote stappen op het gebied van duurzaamheid gezet. De volgende fase is de maatschappelijke relevantie van muziek en festivals aan te tonen. Zo blijkt uit onderzoek dat consumenten bereid zijn meer uit te geven bij bedrijven die maatschappelijk ‘engaged’ zijn. Met name jongeren zijn hier gevoelig voor. Maar liefst 75% van de Nederlanders tot 34 jaar is bereid meer te betalen voor ‘engagement’. En juist deze doelgroep gaat over het algemeen het meest naar festivals. Hier liggen kansen voor festivalorganisatoren om een partnership aan te gaan met een goed doel.

Team Nl Engaged Jaarcongres

6. Cross-overs

Een veelgehoord argument van bedrijven om niet in de muziekwereld te stappen is dat je als merk maar een paar dagen zichtbaar bent. In tegenstelling tot bijvoorbeeld sport waar je over het algemeen over een langere periode aan je merk kunt bouwen. Volgens Hans Erik Tuijt, global sponsorship manager Heineken International, ligt de oplossing misschien wel in cross-overs. Zo heeft Heineken in de Formule 1 muziek en sport bij elkaar gebracht door tijdens Grands Prix wereldberoemde dj’s uit te nodigen op te treden op het circuit. Voor festivalorganisatoren kan het lonen samenwerking te zoeken met sportclubs of –organisaties of met lokale musea en theaters.  Zo zorg je ervoor dat een partner langer en vaker zichtbaar is en wordt de kans nog groter dat je de consument weet te raken. 

7. Micro-influencers

Influence marketing kenden we natuurlijk al. We luisteren liever naar iemand die we vertrouwen, dan naar een willekeurige autoriteit. In 2018 groeien we toe naar een nieuwe categorie social influencers. In campagnes en sponsoractivaties – ook in de muziek- en festivalwereld - worden steeds vaker 'echte' mensen gebruikt in plaats van acteurs en artiesten. Vertrouwen ontstaat onder andere door aanbevelingen van anderen. Dat kunnen bekende mensen zijn (zoals topsporters). Nog beter werkt het als de aanbeveling van iemand komt waarmee je je kunt identificeren. Zoals een 35-jarige vader die voor de 13e keer naar Lowlands gaat, of een 18-jarig meisje dat voor het eerst een festival bezoekt. Van macro-influencers verschuift de aandacht naar micro-influencers. De content is persoonlijker en je kunt specifieke doelgroepen targetten. Boven zorgen micro-influencers voor hogere engagement rates, zijn de aanbevelingen waardevoller en bespaart het geld.


Headerfoto: Shutterstock.com