Maandelijkse e-mail met de nieuwste en meest interessante artikelen.

Yes! Je bent nu ingeschreven voor de Livescope nieuwsbrief!

Check
 
 

2,6 miljoen bezoekers voor grootste concerten in 2017

Remco Tervoort 5 april 2018

De 199 grootste concerten trokken in 2017 ruim 2,6 miljoen bezoeken en hiervoor werd voor ruim €142 miljoen aan tickets verkocht. MOJO Concerts was de grootste concertorganisator van 2017.

Dit zijn enkele uitkomsten uit de nieuwe branchecijfers over concerten met minimaal 3.000 bezoekers. De cijfers, die dit jaar voor het eerst zijn opgesteld, zijn een initiatief van onderzoeksbureau Respons en de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) in nauw overleg met de Vereniging van Poppodia en –Festivals (VNPF). 

Groei grote concerten

In 2017 vonden er 199 grote concerten plaats, ruim 20% meer dan in 2015. De bijna 200 concerten trokken 2,6 miljoen bezoekers, gemiddeld trekt een ‘groot’ concert zo’n 13.000 bezoekers. De 2,6 miljoen bezoekers gaven in totaal € 142 miljoen uit aan tickets. Willem Westermann van de VVEM: "Veel van onze leden zijn betrokken bij grootschalige concerten, wij zijn daarom blij dat wij nu ook cijfers hebben over dit ook uit economisch oogpunt belangrijke onderdeel van de evenementenindustrie."

AFAS Live grootste accommodatie

Verreweg de meeste concerten vinden plaats in de concertaccommodaties AFAS Live en Ziggo Dome. Bij de stadionconcerten trok Amsterdam ArenA de meeste bezoekers (380.066), gevolgd door het Philips Stadion in Eindhoven (met dank aan Guus Meeuwis) en de Arnhemse GelreDome. Bijna 80% van alle concerten 3.000+ bezoekers in Nederland vinden plaats in Amsterdam. De 199 grotere concerten vonden in totaal op 22 binnen- en buitenlocaties plaats.

Leidende positie van MOJO Concerts

Met zo’n 129 concerten in 2017 is MOJO Concerts met afstand de grootste concertorganisator in Nederland. De grotere concerten van MOJO trokken 1,3 miljoen bezoekers. In de nieuwe concertcijfers zijn Friendly Fire en André Rieu Productions de runners up met ieder 12 grote concerten. In totaal werden de 199 grotere concerten door 30 verschillende instanties georganiseerd.


Headerfoto: Flickr (cc) Shirley de Jong

Factsheet Concerten 2017