Maandelijkse e-mail met de nieuwste en meest interessante artikelen.

Yes! Je bent nu ingeschreven voor de Livescope nieuwsbrief!

Check
 
 

Het nieuwe tijdperk van de muziek

Redactie Livescope 12 maart 2018

Streaming, fysiek en downloads kunnen in harmonie naast elkaar bestaan

Met de komst van Jay-Z’s streamingdienst Tidal is er een serieus alternatief voor Spotify bijgekomen. Tegelijkertijd bloeien de overgebleven platenzaken weer op en lijken platenmaatschappijen niet meer alleen achter de feiten aan te rennen. Is het nieuwe tijdperk van de muziek eindelijk aangebroken?

Het beeld staat nog altijd pijnlijk op het netvlies gebrand van menig muziekliefhebber: de vier boze mannen van Metallica die zich bijna huilerig druk maakten over de downloadsite Napster. Hoewel de muzikanten misschien juist wel een heel goed punt hadden, maakte ’s werelds grootse metalband zich onsterfelijk belachelijk bij miljoenen fans.

Schuldgevoel
Iedereen leek ook ineens te weten hoe de muziekindustrie precies in elkaar stak. “Van de verkoopinkomsten komt toch bijna niets bij de artiest terecht”, en “het zal platenmaatschappijen eens een lesje leren”, waren veel gehoorde kreten van fanatieke downloaders, die met zelfverzonnen argumenten behendig een eventueel schuldgevoel van zich af wisten te schudden.

Ondertussen werden de wolken boven het muzikale landschap steeds dreigender. Labels verdwenen en platenmaatschappijen krompen ineen tot een fractie van hun vroegere omvang. Daarnaast probeerden grote acts als Radiohead op krampachtige wijze een statement te maken door hun nummers tegen vrijwillige donatie aan te bieden om hetzelfde album een maand later alsnog voor twee tientjes in de winkel te laten verschijnen.

Frustratie
Er was onbegrip en frustratie over en weer. Totdat de trendgoeroes het verlossende woord lieten vallen: streaming. Het juiste (lees: eerlijke) verdienmodel moest nog worden uitgevonden maar Spotify, de koploper van de streamingdiensten, bood in ieder geval een redelijk alternatief voor het illegaal binnenharken van bestandjes.
En nu is er Tidal van Jay-Z, die samen met bijzonder gerenommeerde partners als Coldplay, Madonna en Rihanna de muziek tegen een wat hoger bedrag in een betere audiokwaliteit aanbiedt. De muziekliefhebber heeft weer wat te kiezen. 

Hipsters 

Het goede nieuws is dat al deze verschillende vormen van muziekbeleving op het moment harmonieus naast elkaar kunnen bestaan. Platenzaken die de storm hebben doorstaan bloeien weer op, want de hipsters kopen daar graag hun vinyl en het groeiende aantal streamingdiensten creëert nieuwe mogelijkheden voor muziekconsumptie. Wie toch liever een digitaal bestand op zijn computer heeft, kan nog altijd prima bij iTunes terecht. De muziekliefhebber heeft weer wat te kiezen

Het belangrijkste is misschien toch wel dat artiesten zelf ook weer geloven in de mogelijkheid om hun werk te verzilveren waardoor zij meer zullen investeren en de muziek aan de onderkant van de industrie sneller het hobby-niveau zal ontstijgen.

Optimisme

Er zijn weer optimistische geluiden te horen in de wereld van de recorded music en dat vindt zijn weerklank in de hele industrie. Artiesten kunnen zich weer concentreren op hun volgende meesterwerk en de business mag zijn best doen daar een succes van te maken. Precies zoals vijftien jaar geleden.

Foto: Mikael 'Mika' Väisänen CC BY-SA 3.0