Maandelijkse e-mail met de nieuwste en meest interessante artikelen.

Yes! Je bent nu ingeschreven voor de Livescope nieuwsbrief!

Check
 
 

YouTube populairste muziekstreamer

Pieter Van der Meer 12 oktober 2018

Spotify vierde deze week haar tienjarig jubileum met een lijstje met de meest gestreamde artiesten. Rapper Drake, Ed Sheeran en Eminen zijn het populairst op Spotify. Uit een grootschalig onderzoek onder streamingdiensten komt naar voren dat deze artiesten steeds vaker bij gratis muziekstreamers als YouTube worden geluisterd.

Uit het 2018 Music Consumer Insight Report van de IFPI (de wereldwijde muziekindustrie vertegenwoordiger) komen interessante cijfers naar voren over hoe muziekliefhebbers tegenwoordig naar hun favoriete nummers luisteren. Voor dit onderzoek, dat in april en mei van dit jaar werd verricht, werden wereldwijd 19.000 mensen tussen de 16 en 67 ondervraagd. De deelnemers aan het onderzoek komen uit 18 landen, waaronder ook Nederland. 

Streaming populairst

Streaming is, niet geheel verrassend, veruit de populairste muziekbron. 86 procent van de ondervraagden zegt gebruik te maken van een audio- of videostreamingdienst. De meeste muziek, 75 procent, wordt afgespeeld op een smartphone. Onder de doelgroep 16-24 jaar is dat zelfs 94 procent. Elke week besteedt een consument 17,8 uur aan het luisteren van muziek.

'Alles staat op YouTube'

Interessanter is de vraag van wat voor dienst de muziekliefhebbers gebruiken. 28 procent van de ondervraagden heeft een abonnement op een betaalde muziekstreamingdienst en 20 procent maakt gebruik van een gratis streamingservice. De reden die de ondervraagden hiervoor geven is simpel: 35 procent antwoorde dat ze op YouTube alles wat ze willen luisteren gratis is. Dat YouTube populair is blijkt uit ook wel het aandeel muziek dat via videostreaming gaat: 52 procent. Daarvan neemt YouTube met 47 procent het overgrote deel voor haar rekening.

Bron: Entertainmentbusiness.nl

Foto: Shutterstock