Maandelijkse e-mail met de nieuwste en meest interessante artikelen.

Yes! Je bent nu ingeschreven voor de Livescope nieuwsbrief!

Check
 
 

Exportwaarde Nederlandse dance stijgt naar 150 miljoen euro in 2020

Remco Tervoort 26 oktober 2018

De exportwaarde van de Nederlandse dance komt naar verwachting uit op ongeveer €150 miljoen in 2020. Nadat de exportwaarde in vijf jaar bijna verdrievoudigde naar €130 miljoen, is een moment van stabilisatie en meer gematigde groei bereikt. De groei komt met name door de populariteit van de Nederlandse DJ’s.

Optredens van de Nederlandse DJ’s zijn goed voor 80% van de dance-export. Rechten en opnames verdelen de overige 20%. Dit blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau in samenwerking met 538 Nieuws.

Nederland is al jarenlang een groot land in de dance-wereld. Ons land levert al zes jaar op rij de helft (of meer) van de DJ’s uit de top 10 van de wereldwijde populairste DJ’s. De populariteit is ook terug te zien in de verdiensten van artiesten als Tiësto, Hardwell of Martin Garrix. De top 10 bestbetaalde internationale DJ’s verdient samen ruim €200 miljoen per jaar. 

Infographic: Onderzoek Dance 2018 Tcm162 156599

Trots

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat dance met name onder jongeren populair is: 72% van de jongeren onder de 30 jaar noemt zichzelf een liefhebber van deze muziekstroom. Zij zijn trots op de wereldbekende Nederlandse DJ’s. Dancemuziek wordt door velen ook gezien als onderdeel van de Nederlandse cultuur.

Liefhebbers van Electronic Dance Music (EDM) bezoeken regelmatig dance-evenementen. 53% van de EDM-fans heeft in de afgelopen twaalf maanden minstens één dance-event bezocht. Volgens de Dance Festival Monitor 2017 vinden in Nederland inmiddels meer dan 250 dancefestivals per jaar plaats. Kleinschalige evenementen worden iets vaker bezocht dan grootschalige events. Bezoekers van kleinschalige dance-evenementen geven gemiddeld €100 uit en voor grootschalige evenementen ligt dit bedrag net onder de €150 per persoon.

Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van Amsterdam Dance Event (ADE), de grootste dance-conferentie ter wereld.