Maandelijkse e-mail met de nieuwste en meest interessante artikelen.

Yes! Je bent nu ingeschreven voor de Livescope nieuwsbrief!

Check
 
 

Behoren festivalmuntjes binnenkort tot het verleden?

Remco Tervoort 31 oktober 2018

Op de meeste festivals betaal je tegenwoordig nog met plastic muntjes of een speciaal armbandje. Maar daar kan weleens snel verandering in komen. De op blockchain technologie gebaseerde betaalapp Festicoin moet, als het aan de ontwikkelaars ligt, een einde maken aan plastic betaalmuntjes.

Tijdens het Oktoberfest in Nijmegen van 6 oktober jongstleden was de app voor het eerst op grote schaal beschikbaar en kon er door de 7.000 bezoekers drank en eten besteld en betaald worden met de app van Festicoin. Eerder werd het al getest op Dreamfields en bij de Nijmeegse Vierdaagse.  

Via de app kun je digitale muntjes kopen en je bestelling plaatsen. Die bestelling wordt met een QR-code bij de bar gescand en verwerkt op een tablet. Zo hoef je niet meer in de rij te staan bij de muntenkassa of bar, of lang te wachten als het druk is. Overgebleven virtuele munten kunnen weer omgeruild worden of later uitgegeven op andere festivals. Er kan ook een digitale vriendenpot gemaakt worden.

'Suffe plastic muntjes'

Volgens de eigenaar van het Oktoberfest, Matrixx Events, was er zelfs sprake van een wereldprimeur in Nijmegen. Bedenker David Brons denkt de door hem ontwikkelde Festicoin de gebruiker veel ergernis en onnodige kosten bespaart. "Als eigenaar van Matrixx Events erger ik me al 15 jaar aan die suffe plastic muntjes op onze festivals zoals Emporium en Dreamfields. Ik verbaasde me dat er in deze tijd nog geen goede digitale oplossing is. Toen ik in aanraking kwam met blockchain technologie zijn we het zelf maar gaan ontwikkelen." 

Brons wil de Festicoin app de komende tijd verder uitbouwen en vervolgens wereldwijd uitrollen.